verzorging

De Tibetaanse Terrier heeft een dubbele vacht , onderaan is er wol en daarboven het lange haar met dezelfde structuur als mensenhaar.
Door zijn dubbele vacht heeft de TT een aangepast onderhoud nodig. Het is ten zeerste aangeraden om minstens éénmaal per week de vacht te kammen. Hiervoor leg je jouw hond op zijn zij en begin je met een kammetje(zie foto 1) of soepele borstel(zie foto2)

1     

2

de vacht in laagjes te kammen  en dit van onderen naar boven(vb.: van de buik naar de rug en van de onderkant van de poten naar de bovenkant        ( zie foto 3 ).

3

De bedoeling is om de wollen ondervacht uit te kammen. Daarna kam je met een borstel (zie foto 4) de bovenvacht.

 4

Dit herhaal je dan voor de andere zijde van je hond. Om hoofd en borst te kammen kan je je TT eventueel laten zitten. Zijn er klitten in zijn haar dan moet je deze met de punt van het kammetje (foto 1) sukjes met beetjes lostrekken. Doe dit rustig en trek zeker niet te hard , kijk ook naar de reaktie van je hond. Wordt hij onrustig dan kam je ergens anders en keer je later terug naar de klit. Heb je een deel van de klit losgekregen, kam deze dan verder helemaal uit en doe zo verder tot de gehele klit verdwenen is.
Op de rug moet het haar gescheiden worden in een middenstreep die mooi de ruggengraat volgt   (foto 5)

 5

Om het best te kammen gebruik je de tafel of een showtafel en strijkstoel (foto 6), en zorg je ervoor dat je hond rustig neerligt en dat jijzelf ook rustig blijft, zodat dit een gezellig gebeuren wordt tussen jij en je TT.

6                                                                                                                                                          

Na het kammen kun je ook het dode haar uit de gehoorgang van je hond plukken en nakijken of de anus vrij is van haar. Door hun lange haar kan er soms een restje stoelgang in hun haar blijven hangen en samenklitten, waardoor ze hun behoefte niet meer deftig kunnen doen.
Na wandelingen door veld en bos controleer je best de vacht van je TT op achtergebleven takken en allerhande “voorwerpen” die in hun haar kunnen blijven steken
Op deze manier blijft het haar van uw hond in optimale conditie en vormen er zich geen "klitten". Scheren en of trimmen is uit den boze omdat het de structuur van de bovenvacht vernietigt!!!!!!!
Ook de ogen hebben verzorging nodig,soms zijn de ooghoeken vochtig van opgedroogd traanvocht vermengd met vuil of stof. Dit kan je het best reinigen met een vochtig doekje of wattenstaafje,wrijvend vanaf de ooghoek naar de neus toe.

 

Contact

Patricia Wastiels - Wim Van Diest

vandiestwastiels@gmail.com

Rodenemplein 16
1500 Halle (Vlaams Brabant)
Belgie

0496/541169 (Patricia)
0032/496541169
0496/188611 (Wim)
0032/496188611

Doorzoek de website

WEBSITES

1)Belgische club van Tibetaanse Terriers : www.tibetanterrierclub.be
2)Belgische club van Tibetaanse rassen : www.tibetaanserassenclub.be
3) www.gekophonden.be
4) Tibetaanse namen

 

 

Webnode