opvoeding

Uw hond correct opvoeden is van levensbelang om later in harmonie samen te leven. Om u hierbij te helpen is het belangrijk om te begrijpen hoe honden onder mekaar communiceren in een roedel ( een roedel is een groep honden die samen leven).

                                           De roedel

In een roedel is er één baas en enkele helpers en alle andere honden zijn volgers en ondergeschikt aan de baas en zijn helpers. Een hond voelt zich pas op zijn gemak in een roedel als hij duidelijk weet wat zijn plaats is. Hij zal er geen probleem mee hebben om onderaan de ladder te staan zolang de roedelleider op een stabiele manier de groep leidt. Een leider zal kort en kordaat bevelen geven en worden die niet direkt opgevolgd, dan volgt er een correctie : hij zal de ongehoorzame hond blokkeren en tegen de grond drukken tot deze zich ontspant en zich onderwerpt.
Dan lost de leider zijn greep en gaat het gewone leven zijn gang : geen rancune of wraak ( dit is helaas een eigenschap van mensen...).

                                 Nieuwe hond in de familie

Komt er een nieuwe hond in je familie : laat deze eerst jouw huis en familie verkennen ( dit wordt zijn nieuwe roedel ). De plaatsen waar je hem later niet in wil laten komen , mag je hem nu ook niet in laten. Opvoeden begint vanaf de hond bij jou binnenkomt en stopt pas na de dood van je hond!! Zorg ervoor dat je hond een eigen plaats heeft in je huis : bench , mand , mat of iets dergelijks. Zorg ervoor dat hij met rust gelaten wordt als hij op zijn eigen plaats ligt.
Heb je reeds een hond : laat de 2 honden kennismaken en observeer hun reacties. De nieuwe hond moet zich normaal gezien onderwerpen aan de reeds aanwezige. Laat ze dit onderling uitmaken, maar jij als roedelleider treedt op als het uit de hand dreigt te lopen (bijten of vechten). Dan corrigeer je de hond die het gevecht uitgelokt heeft op dezelfde manier dan in een echte roedel zou gebeuren. (zie tekst onder rubriek "roedel"). Hiermee toon je aan dat je niet akkoord bent met vechtpartijen tussen ondergeschikten en bevestig je jouw positie als roedelleider.

                                         Eten en drinken

De baasjes eten eerst en de hond eet altijd als laatste , daarmee bevestig je zijn plaats in de roedel. (nooit iets aan tafel geven , als je daar niet mee begint dan zal de hond ook nooit de behoefte hebben om te komen bedelen).Laat het eten niet de hele dag staan,maar neem het na een half uurtje weg zodat je hond leert om alles op te eten binnen een zeker tijd.
Zorg dat er altijd vers drinken voorhanden is zowel binnen als buiten.

                                          Bevelen geven

Bevelen geven : wil je aan jouw hond iets leren , eender wat , ga dan als volgt tewerk. Altijd eerst zijn aandacht krijgen door zijn naam te roepen. Kijkt hij naar jou dan geef je het bevel (zit , liggen , kom , ... ) met krachtige stem en enkel het juiste woord (niet een ganse zin er rond weven). Luistert de hond niet dan herhaal je het bevel 1 keer terwijl je hem help het bevel uit te voeren. Doet hij het nu goed dan beloon je hem met een hondensnoepje en door hem uitbundig te belonen met je stem. Doet hij het niet goed dan negeer je hem en herbegin je later opnieuw.

                                           Pipi en Kaka

Bij ons ,tijdens de eerst 8 weken, krijgen de pups een basistraining i.v.m. zindelijkheid. Wij zetten puppydoeken op de grond en daar mogen ze hun behoefte op doen. Na veel correcties en heel veel geduld lukt dit redelijk goed op het moment dat ze naar hun nieuwe baasjes gaan. Nu is het aan julie om die training verder te zetten door op een vaste plaats in huis (liefst dicht tegen de buitendeur indien mogelijk) een puppydoek te plaatsen. In het begin zullen er veel ongelukjes gebeuren maar negeer dit, tenzij je het echt ziet gebeuren : dan neem je de pup bij zijn nekvel en zeg je op een kordate toon en met luide stem FOEI !!!!. Nooit je hond met zijn neus in de pipi of kaka duwen want dan zal hij op de duur niet meer durven zijn behoefte doen. Doet hij het goed op het puppydoekje en je ziet het  : beloon hem uitbundig met je stem en een eventueel hondensnoepje.Later kun je de puppydoek dichter en dichter bij de buitendeur plaatsen zodat de pup de associatie begint te maken met : behoefte doen en naar de buitendeur gaan.
Zeer belangrijk : hou je pup in het oog, zeker na het eten en nadat hij wakker wordt doen ze hun behoefte ---> ben je op dat moment bij je pup neem hem dan op voordat hij pipi of kaka kan doen en draag hem naar buiten en laat hem daar zijn behoefte doen en beloon hem daarna.
Algemeen: Heb zeer veel geduld - beloon het goede - negeer het slechte.

                                             Wandelen

Hierover bestaan vele theoriëen, nl. hoe leer ik mijn hond aan de voet lopen en luisteren op bevel tijdens een wandeling.Wij hebben eerst ook zelf vanalles uitgeprobeerd maar onze ervaring is de volgende : neem je pup mee naar een hondenschool. Dit is allereerst zeer goed om hem te socialiseren met andere honden en andere mensen en daar leer je als roedelleider hoe je moet omgaan met je hond en op welke manier je de verschillende bevelen moet geven. Later zal dit een niet te onderschatten voordeel zijn als je met je volwassen hond op straat wandelt, omdat je een stabiele hond hebt die weet dat jij de leider bent en die ook zal gehoorzamen op jouw bevelen.
 

Contact

Patricia Wastiels - Wim Van Diest

vandiestwastiels@gmail.com

Rodenemplein 16
1500 Halle (Vlaams Brabant)
Belgie

0496/541169 (Patricia)
0032/496541169
0496/188611 (Wim)
0032/496188611

Doorzoek de website

WEBSITES

1)Belgische club van Tibetaanse Terriers : www.tibetanterrierclub.be
2)Belgische club van Tibetaanse rassen : www.tibetaanserassenclub.be
3) www.gekophonden.be
4) Tibetaanse namen

 

 

Webnode