herkomst

Allereerst een rechtzetting betreffende de naam Tibetaanse Terrier : ---> de naam Terrier werd toegevoegd in Europa,begin 20ste eeuw, bij het opstellen van de rasstandaard en de eerste stambomen omdat niemand exact wist welk soort hond het was en omdat ze door hun lichaamsbouw op een Terrier leken. In feite zijn de Tibetaanse Terriers gewoon zeer compacte en soepele herdershonden en GEEN Terriers !! Daarom vind je ze, bij officiele rasbeschrijvingen, terug onder de afdeling "gezelschapshonden".
De Tibetaanse Terriër vindt zijn oorsprong in Tibet waar hij hoofdzakelijk  gebruikt wordt als geitenhoeder. Door zijn soepelheid, kracht en wijsheid is hij uitermate geschikt om op en over rotsen te springen en zo de geiten probleemloos te leiden.
Een ander domein waarvoor hij gebruikt wordt is :een efficiënt alarmsysteem. Zo gebruiken de Tibetaanse monniken de natuurlijke aanleg van de hond om op de daken van hun woningen te lopen, om hem te leren waken en over de muren van hun dorp te kijken om zo naderend gevaar te melden onder luid geblaf. Dan werden de veel grotere en sterkere Tibetaanse Mastiff’s ingezet als verdedigingshond.

De aangeboren mensvriendelijkheid  van de Tibetaanse Terriër en het feit dat hij als een godin vereerd werd zette de monniken ertoe aan om hem als geschenk en geluksbrenger mee te geven aan andere mensen. Zo belandde hij in Europa rond de jaren 1930, via een Engelse verpleegster nl. :Dr. Greig.
De Tibetaanse Terriër behoort tot één van de oudste gekende hondenrassen en wordt reeds gedurende meer dan 3000 jaar in Tibet gekweekt. Ondanks dit behoudt de Tibetaanse Terriër nog steeds zijn originele raskenmerken, zoals verder beschreven.
De originele naam in Tibet is : DHOKI APSO .

Dr. greig en enkele van de eerste, door haar gekweekte, Tibetanen in Europa. (rond 1930)

                               

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Contact

Patricia Wastiels - Wim Van Diest

vandiestwastiels@gmail.com

Rodenemplein 16
1500 Halle (Vlaams Brabant)
Belgie

0496/541169 (Patricia)
0032/496541169
0496/188611 (Wim)
0032/496188611

Doorzoek de website

WEBSITES

1)Belgische club van Tibetaanse Terriers : www.tibetanterrierclub.be
2)Belgische club van Tibetaanse rassen : www.tibetaanserassenclub.be
3) www.gekophonden.be
4) Tibetaanse namen

 

 

Webnode